Allt fler satsar på sina husdjur

Finanskris och lågkonjunktur till trots. Det finns något som vi inte vill spara in pengar på och det är våra husdjur.

Regiondjursjukhuset i Strömsholm tar emot många patienter och sjukhuset har gjort investeringar på 40 miljoner kronor för att klara allt mer avancerad vård.

Annika Tranaeus Rowe är veterinär och verksamhetschef på Regiondjursjukhuset och hon berättar att man har fullt upp:

– Dels så skaffar folk fler djur samt att man också försäkrar sina djur mer. I och med det är man beredd att lägga mer pengar, helt klart är man beredd att göra mer avancerade saker med djuren. Plus då att djurens status, både katternas och hundarnas, höjs i samhället. Det är fullvärdiga familjemedlemmar nu och då är man beredd att ta hand om dem, säger hon.

Till Regiondjursjukhuset i Strömsholm kommer årligen cirka 27 000 smådjur, och man märker av en uppgång. Sjukhuset gör allt från vaccinationer och enklare behandlingar till avancerade undersökningar och operationer. På regiondjursjukhuset har man den senaste tiden gjort flera stora investeringar. Totalt har man satsat 40 miljoner kronor.

– Vetenskapen går ju framåt hela tiden, vi lär oss mer, forskningen går framåt, nya mediciner kommer så vi kan göra mer, säger Annika Tranaeus Rowe.

Hon berättar också att den största specialiteten i Strömsholm är ortopedi och man tar emot remisspatienter från hela Norden:

– Det vi får flest remisser för, långväga remisser, är ju ofta skelettproblem. Många komplicerade frakturer och knäledsoperationer.

I väntrummet på Regiondjursjukhuset är det en strid ström av patienter. Den allra största delen, 80 procent är hundar, och allt fler djurägare är alltså beredda att satsa mycket på sina husdjur. Niklas Svärd har åkt från Stockholm med sin 6-åriga labrador som nyligen har opererat ryggen:

– Han har liknande diskbråck så det var en rätt komplicerad operation. Det tog lång tid och det var magnetröntgen och en massa saker. Han är på återbesök nu första gången och det verkar ha gått bra.

– Visst det kostar ju också, men man vill ju lägga ner det på sin hund. Det är ju en familjemedlem så det måste man göra, så är det bara, säger Niklas Svärd.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".