Sämre ekonomi för polisen i Västmanland

Ekonomin för polisen i Västmanland kommer att försämras kraftigt under de kommande åren. Ändå är ekonomin hos polisen i Västmanland bland de bättre i Sverige. Det visar den ekonomiska prognos som just blivit klar.
Polismyndigheten i Västmanland har bra ekonomi för närvarande men den kommer att bli betydligt sämre de kommande åren. Det visar den ekonomiska prognosen som precis blivit klar. Överskottet ligger på drygt 16 miljoner kronor, ett överskott som man samlat ihop genom besparingar de senaste åren samtidigt som också statens sätt att beräkna hur mycket pengar varje polismyndighet ska ha förändrats. Nu för tiden fördelas pengarna beroende på antal invånare och hur stor kriminaliteten är och det gynnar länet, i varje fall ekonomiskt. Tanken är att dom pengarna ska ge fler poliser, något som ännu inte infriats. Målet är att det ska finnas 490 poliser mot dagens 411. Men ekonomin kommer att bli sämre de kommande åren. Bland annat ökade kostnader för bevakningen vid Västerås flygplats och större pensionsavgifter gör att ekonomin med nuvarande förutsättningar kommer att försämras kraftigt fram till och med år 2006, då är det sammanlagda underskottet för polisen i Västmanland nästan 50 miljoner kronor, visar prognosen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".