Regeringssatsning på tryggare städer välkomnas i Västmanland

Många kvinnor är oroliga när de går ut på kvällen. Nu vill regeringen stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer.

Kvinnor är fem gånger oroligare än män när de går ut på kvällen. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet.

– Man undviker vissa miljöer, man går inte i mörka parker utan tar en omväg istället, säger Eva-Karin Wedin som är sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Västmanland.

Hon menar också att kvinnor har vissa strategier för att känna sig mindre rädda.

– Man kan till exempel hålla nyckelknippan i handen för att vara beredd att slå till om det händer någonting.

Nu satsar regeringen 45 miljoner kronor på att öka tryggheten i det offentliga rummet. Ur den potten får kommuner, landsting, företag och föreningar ansöka om pengar för att genomföra förbättringar. Det kan handla om fysiska åtgärder, som att öka belysningen på gång- och cykelvägar. Men det kan också vara strategiska åtgärder som att ta fram policydokument, hålla föreläsningar eller att genomföra så kallade trygghetsvandringar.     

Eva Widegren, som handlägger frågan på Länsstyrelsen, tycker att det är ett bra initiativ men hon framhåller att det finns risker.

– Ju mer planerare och media pratar om oron som kvinnor känner när de visas i den yttre miljön, ju oroligare kan vi bli. Det innebär i förlängningen att kvinnor inte vågar gå ut överhuvudtaget.

– Det kan vara ett stort problem eftersom en viktigt faktor för att vara trygg på kvällen är att man lär sig hur staden ser ut. Och det gör man genom att vara ute och röra sig, säger Ewa Widegren.

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".