Rötmånad börjar idag

Bakterierna tar inte semester bara för att det är varmt. Snarare tvärtom skulle man kunna säga. På sommaren får fler personer magsjuka.
För att undvika att bli dålig i magen så gäller det att hantera maten på rätt sätt. Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist på landstinget i Västmanland har några tips: - Se till att kött och fisk blir ordentligt genomgrillat och använd inte samma tallrik som det råa köttet legat på till den färdiggrillade rätten, säger han. Samma sak gäller skärbrädan och knivar. - När du ska på picknick, var försiktig med mejeriprodukter och tänk på var du sätter dig, säger Sven Blomqvist smittskyddsläkare på landstinget i Västmanland. Undvik att sitta i kohagar exempelvis, där finns många bakterier som du ska undvika att få i magen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".