Katt i en bur / Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Katten - allt mer värd för ägaren

Katterna får allt högre status i samhället. Det märker man av på Regiondjursjukhuset i Strömsholm som tar emot allt fler kattpatienter. Djurägare är numera beredda att satsa mer på veterinärkostnader för katter och därför öppnades i slutet av förra året en särskild kattavdelning.

Verksamhetschefen på Regiondjursjukhuset, Annika Tranaeus Rowe, visar runt på kattavdelningen:

– Den här är då byggd för de inneliggande kattpatienterna. Det är fyra olika stallar och i de finns olika burar. Vi har specialdesignat så att de ska slippa höra andra djur och framför allt då hundar som är så stressande för katter. Sen så har vi byggt stora glasdörrar så att de verkligen kan titta ut, det gillar ju katter. Burarna är ganska stora och rymliga så att de kan gå runt och ligga och tvätta sig.

Regiondjursjukhuset i Strömsholm tar årligen emot cirka 27 000 smådjur. De allra flesta, 80 procent, är hundar men katterna är nu alltså på stark frammarsch.

Det var i samband med en investering på 40 miljoner kronor nyligen som djursjukhuset byggde en helt ny avdelning enbart för katter.

En orsak till satsningen är att fler djurägare numera är beredda att satsa - även på sina katter, berättar Annika Tranaeus Rowe:

– Katter har ju mer uppgraderats som en ordentlig familjemedlem egentligen, det har de inte varit tidigare. Vi märker också en större efterfrågan på just specialiserade kattveterinärer och att katterna har en egen avdelning, att de helt enkelt värderas lika högt som hundar. Det finns ett stort behov av ordentlig kattvård, säger hon.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".