Hallstahammar

Fem års fängelse för knivdåd

En 19-åring från Hallstahammar dömdes på torsdagen till fem års fängelse för mord på en 16-årig släkting.

19-åringen hade tidigare friats av tingsrätten, men hovrätten dömer honom allså nu för mord.

Knivbråket inträffade i augusti förra året. 19-åringen var påverkad av alkohol och droger och kom i bråk med 16-åringen. Exakt vad som hände har varit svårt att klarlägga, i tingsrätten friades 19-åringen helt eftersom domstolen menade att det inte gick att slå fast vad som hänt.

Men i hovrätten vittnade 19-åringens mamma, som var vittne till händelserna, även om hon inte såg själva knivhuggen. 19-åringen själv har i hovrätten sagt att han har vaga minnesbilder av att det var han som gjorde det och när han lägger ihop det med vad hans mamma berättat tror han att det måste vara sant. Hovrätten dömer alltså 19-åringen till fem års fängelse för mordet på 16-åringen.

16-åringens bror var också inblandad i knivbråket, och han knivhögg i sin tur 19-åringen. Brodern döms därför av hovrätten till fängelse i 1 år och 3 månader för grov misshandel.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".