Mataffär - och vallokal
Västerås

Västeråsarna får rösta i matbutiken

Rösta och handla mat på samma ställe, det kan Västeråsarna göra i slutet av maj och början av juni. Vid valet till Europaparlamentet i juni kommer Västeråsarna att kunna förtidsrösta ute på tre stora köpcentra - Hälla, Erikslund och Stenby.

Det är valnämnden i Västerås som beslutat om nyordningen, alla partier var överens om beslutet. Initiativet kom från socialdemokraterna, som ett sätt att locka fler att rösta i valet till Europaparlamentet.

- Vi tyckte att valdeltagandet måste höjas, det är ju under 40 procent, säger socialdemokraten Lars-Evert Larsson, andre vice ordförande i valnämnden i Västerås.

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Men redan tre veckor innan dess kan man börja rösta genom så kallad förtidsrösning, det som tidigare hette poströstning, men som nu sköts av kommunerna i stället för av posten. Förtidsrösning sker i allmänhet på bibliotek och liknande, men i Västerås utökar man nu alltså möjligheterna för att få fler att rösta. Enligt planerna ska det bli möjligt att förtidsrösta på gymnasieskolorna, och alltså vid matbutikerna vid tre stora köpcentra. Lars-Erik Larsson hoppas att det ska få fler att rösta.

- Det kan i alla fall inte bli sämre, det är därför det är bra att ge som många som möjligt möjlighet att gå och rösta, säger Lars-Evert Larsson.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".