Skinnskatteberg

Dyrare för kommunerna när fler blir utförsäkrade

Det finns en oro bland länets kommuner att alltfler tvingas ansöka om socialbidrag då man som sjukskriven kan komma att bli utförsäkrad från försäkringssystemet enligt den nya regeln som trädde i kraft för drygt ett halvår sen. Det visar en rundringning som SR Västmanland gjort.

Per Österberg, Vård- och omsorgschef i Skinnskattbergs kommun, säger att kommunen fått en indikation från Försäkringskassan att det handlar om 26 personer i kommunen som blir utförsäkrade under det första halvåret i år. De blir då så kallat nollklassade, eftersom de är arbetslösa och inte har någon annan inkomst:

- Så där finns det ju en oro hos oss inom socialtjänsten att ett visst antal av de här också kommer att behöva ekonomiskt bistånd från kommunen, säger Per Österberg.

Från och med juli förra året ska den som har haft sjukpenning i 180 dar, prövas mot hela arbetsmarknaden och man då bedöms klara av ett arbete, vilket som helst, går sjukpenningen förlorad. Men om man mot förmodan inte skulle klara av att jobba heltid har man alltså inte rätt till delersättning, och då kan för en del, socialbidraget vara den enda återstående inkomsten.

Bland samtliga länets kommuner befarar man nu att man kommer att märka av den nya sjukförsäkringsregeln. Nu vid årsskiftet nådde den första kullen sjukskrivna 180 dagarstaket i rehabiliteringskedjan och Per Österberg tror att Skinnskattebergs kommun snart kommer att märka att alltfler tvingas söka socialbidrag:

– Det kommer att vara de närmaste månaderna som den här förändringen kommer att börja märkas hos oss.

– Vad kan det få för konsekvenser?

– Det finns ju en uppenbar risk att kommunernas budgetar för ekonomiskt bistånd kommer att spricka, och det gäller ju inte bara i Skinnskatteberg utan det finns en risk i de 290 kommuner som finns i Sverige, säger Per Österberg till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".