Brottsofferjouren 20 år

Brottsofferjouren, eller BOJ som den också kallas, fyller idag 20 år. Mycket har förändrats under åren, men lokalerna i Västerås är de samma. Tanken med verksamheten är att skapa bättre villkor för brottsoffer, hjälpa till vid rättegångar och vara ett samtalsstöd.

Helena Wahlund är samordnare på Brottsofferjouren och hon berättar om utvecklingen sen starten 1989:

– Det har blivit betydligt fler ärenden än vad det var från början naturligtvis, för flera känner ju till oss nu, säger hon.

Sen 1989, då man flyttade in på Västgötegatan 4A, så har verksamheten vuxit och det har tillkommit vittnesstöd som flyttade in i domstolens lokaler 2001 och sedan 2007 finns det även ett Stödcentrum för ungdomar under 20 år. Nästa steg här i Västmanland är att man startar en filial av BOJ i Fagersta.

Helena Wahlund berättar att verksamheten har vuxit betydligt sen starten, det syns i de senaste årens statistik. År 2002 var det 208 personer som hörde av sig till BOJ. 2003 var det 282 som hörde av sig, år 2004 var det 322 personer, 2005 var antalet personer uppe i 427.

– Brottsofferfrågorna har kommit fram mera nu de senaste tio åren kan man säga (…) tidigare var man inte så bekant med att man skulle hjälpa brottsoffer och de kom väldigt mycket i skymundan och det var väldigt mycket fokus på gärningsmannen, säger Helena Wahlund.  

Per Sandström
per.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".