västerås

Mälarenergi satsar miljardbelopp på ny anläggning

Mälarenergi investerar 2,4 miljarder kronor i en ny förgasningsanläggning vid Kraftvärmeverket i Västerås. Det beslutade Mälarenergis styrelse på ett möte idag.

Syftet med utbyggnaden är att bli kvitt den resterande mängd kol som används vid den nuvarande anläggningen vid Kraftvärmeverket, och det huvudsakliga bränslet kommer nu att vara utsorterat bygg- och industriavfall.

Den totala kostnaden för anläggningen kommer alltså att uppgå till 2,4 miljarder kronor, en summa som Kenneth Jönsson menar är motiverad.

- Jo men med tanke på att vi använder avfallsbränsle så får vi en bra ekonomi, vi måste ju fortfarande försöka hålla låga priser på fjärrvärme till våra kunder i Västerås, säger Christer Malm, ordförande i Mälarenergi.

- Med den här lösningen kan vi fortsätta att undvika att fjärrvärmepriserna sticker iväg för mycket. Och miljöaspekten har varit viktig i planeringen av den nya investeringen. 

- Vi kommer att minska koldioxidutsläppen med 380 000 ton per år. Och det vet vi väl alla hur viktigt det är att minska utsläppen i ett globalt perspektiv och vi drar vårt strå till stacken på det här sättet, säger Christer Malm till P4 Västmanland.

Hur har ni råd att satsa 2,4 miljarder?

- När man bedriver en professionell verksamhet så måste man också sikta framåt. Och en klok investering idag kommer att ge avkastning i framtiden, säger Christer Malm, till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".