Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sala

Bistrare tider väntar kommunen

Sala kommun gick med nästan 15 miljoner i överskott förra året. Det visar bokslutet, som nu är klart. Men enligt kommunalrådet Carola Gunnarsson (C) väntar nu bistrare tider.

- Alla nämnder måste gå igenom sin verksamhet och se om det finns saker där man kan effektivisera, rationalisera, finns det verksamheter där vi kan samordna till exempel administration mellan olika förvaltningar, säger Carola Gunnarsson (C).

Om inga åtgärder vidtas kommer Sala kommun gå med 10 miljoner i underskott redan i år, säger Carola Gunnarsson.

Hon säger att den internationella lågkonjunkturen nu fått fullt genomslag också inom den kommunala sektorn och att de sänkta skatteprognoserna slår hårt i alla landets kommuner eftersom ungefär två tredjedelar av kommunernas ekonomi bygger på skatteintäkter.

Som förste vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting kräver nu Carola Gunnarsson att regeringen agerar för att undvika varsel inom den offentliga sektorn.

Enligt beräkningar från SKL kommer cirka 15 000 uppsägningar i kommuner och landsting med den här ekonomiska situationen.

- Då är situationen i kommunerna och landstingen minst lika allvarsam som den är inom tillverkningsindustrin, så vi har i samtal med regeringen lyft behovet av åtgärder och insatser för att också förbättra den ekonomiska situationen i kommunerna och landstingen, säger Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala och även förste vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".