Lillåudden i Västerås
Västerås

Provisorisk vattenledning till Lillåudden

Under eftermiddagen kopplas vattnet på igen för de 120 hushåll på Lillåudden i Västerås som varit utan vatten sedan tisdagskvällen. Det var en vattenledning som grävdes av. Den är nu lagad, men kommer inte att användas förrän prover visar att vattnet håller rätt kvalitet. Däremot har Mälarenergi koppat på en provisorisk vattenledning, men det finns nu ett par viktiga saker att tänka på, säger Mälarenergis pressansvarige Richard Folkebrant.

– Alla som ska använda det här vattnet för att dricka eller i matlagning så ska det kokas, säger Richard Folkebrant, pressansvarig på Mälarenergi.

Vattnet kan användas att duscha i och att tvätta i men Richard Folkebrant vädjar om återhållsamhet:

– I största möjliga mån bör man undvika att använda tvättmaskin och diskmaskin, för skulle alla börja använda det samtidigt skulle det bli ett väldigt tryck på ledningen, så vi hoppas att man har förståelse, säger han.

Den provisoriska vattenledningen kommer att användas till dess att vattenprover visar att vattnet i den lagade huvudledningen håller godkänd kvalitet. Det kan ta upp till en vecka, säger Richard Folkebrant.

Han säger att boende på Lillåudden i Västerås får räkna med kortare vattenavbrott under de närmaste dagarna, och att vattentankarna som ställts upp i området kommer att stå kvar. Under onsdagskvällen håller Mälarenergi håller ett informationsmöte för de drabbade.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".