Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Salmonella-smittan kommer från utlandet"

Salmonellan som drabbat Sverige genom smittat djurfoder - bland annat drabbades ju flera gårdar Västmanland - kommer med största sannolikhet från Brasilien, Danmark eller Tyskland.
- Det är de importerade produkterna som i huvudsak tar med sig salmonella, säger Kjell Larsson, pressansvarig på Lantmännen. Närmare 50 gårdar i Sverige har smittats av foder från Lantmännens Foderfabrik i Norrköping. Notan lär hamna på över 200 miljoner kronor för att ersätta och sanera de drabbade gårdarna. Lantmännen köper råvaror i form av soja från Brasilien och raps från framförallt Danmark och Tyskland, och det är förmodligen leveranser från något av dessa länder som ligger bakom det omfattande salmonellautbrottet, enligt Kjell Larsson. Exakt varifrån smittan kommer är fortfarande en gåta. Mellan fem och tio procent av alla utländska råvaror som kommer till fabriken är smittat med salmonella. Detta upptäcks normalt innan det kommer in i fabriken, men smittade leveranser förstörs inte, bara saneras för att sedan gå in i fabriken. Kjell Larsson på Lantmännen hävdar att man helt enkelt inte har råd att slänga sådana leveranser: - Så bra marginaler har vi inte och lär väl aldrig få! Även inne i fabriken finns ett kontrollsystem för att upptäcka salmonella. Leveranserna testas alltså på två ställen, men i det aktuella fallet har hela kontrollapparaten fullkomligen kollapsat. - Det kan vara en kombination av mänsklig faktor, teknik och att rutinerna kanske inte har varit anpassade till de förutsättningar som har funnits, säger Kjell Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".