Norberg

Lågkonjunkturen slår hårt mot kommunens verksamhet

Den ekonomiska krisen når nu även kommunerna, som sköter bland annat vård, skola och omsorg. 2009 och 2010 ser det ut att bli kärvare än vad man har räknat med hittills, vilket kan betyda nerdragningar framöver. En kommun i länet som kommer att drabbas är Norberg.

- Tittar vi bara på lilla Norberg så skiljer det ju nio miljoner egentligen från den prognos som vi fick i oktober och den prognos som har kommit nu på skatteintäkter. Det är klart att vi känner en stor oro för den utveckling vi ser nu, säger Norbergs kommunalråd Kenneth Östberg.

Just nu pågår förhandlingar om uppsägningar inom Norbergs kommun, men än så länge är det för tidigt att säga vilka konsekvenser de nya siffrorna leder till, menar Kenneth Östberg:

- Vi har budgetberedning nu i början på mars. Det är ju så pass stora förändringar på intäkterna så jag kan i alla fall inte utesluta det, säger han.    

Även om det inte är så många arbetstillfällen som försvinner i just Norberg, så är det många Norbergsbor som jobbar på andra håll och har blivit varslade där från sina jobb.

Förlorar de jobbet, så tjänar de inga pengar och då betalar de mindre skatt. På så sätt får kommunen mindre skatteintäkter.

Andra kommuner som också har det tufft är till exempel Kungsör där fortfarande ser det ut som om man går plus, men nu tål budgeten inte fler överrraskningar, säger kommunalrådet Pelle Strengbom.

I Surahammar säger kommunalrådet Anders Tollin att man ska undersöka vad man kan göra för att undvika nerdragningar framöver.

En sak som många kommuner hoppas på är pengar från regeringen. Så här säger Kenneth Östberg i Norberg:

- Vi kanske måste göra ytterligare hemläxa även här i Norberg. Men säg att vi får sex miljoner för vår del och det skulle ju hjälpa oss väsentligt.

Regeringen har visserligen sagt att man inte tänker ge några mer pengar till kommunerna, men Kenneth Östberg tänker inte gå med på att sista ordet är sagt i den frågan.  

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".