västerås

Unga pojkar misstänks för en mängd brott

Tre pojkar i 13-14-årsåldern figurerar i en brottshärva som polisen just nu nystar upp. Tillsammans med olika kamrater ska de ha begått eller deltagit i ett tiotal brott.

Brotten de misstänks för är många - skadegörelse, klotter, cykelstöld, stölder i skolor av dator och mobiltelefoner, bilstöld, misshandel, utpressning och olovlig körning.

Brotten har begåtts när de skolkat från skolan eller träffats på nätter.

Trots att pojkarna varit i polisförhör många gånger gjorde de så sent som förra veckan ett inbrottsförsök i ett färgförråd i centrum för att stjäla sprayfärger. Och i tisdags spårade polisen upp de tre pojkarna vid Lögarängshamnen. Pojkarna bar då på sprayburkar.

Till föräldrar och vid polisförhör har pojkarna oftast skyllt på varandra.

Per Zetterlund, förundersökningsledare på polisens ungdomsavdelning säger att pojkarna kommer från ordentliga familjer.

De är för unga för polisens insatser - polisen kan ta in pojkarna för förhör för att utreda brott, men får sedan lämna över till socialtjänsten för åtgärder, säger Per Zetterlund.

Vissa saker har också gjorts. Vid ett tillfälle placerades en av pojkarna i en mindre skola på landet, men dit vägrade han till slut att åka.

Västeråspolisen skriver i ett pressmeddelande att man som förälder naturligtvis ska lita på sina barn, men ändå kanske våga ifrågasätta en del och vara extra uppmärksam på loven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".