Fagersta/norberg/surahammar

Sista hyrorna klara - vissa slipper höjning

Från den första mars gäller nya hyror hos allmännyttan i Fagersta, Norberg och Surahammar. Höjningarna blir betydligt mindre än vad man krävde inför förhandlingarna med hyresgästföreningen. Det kommunala bostadsbolaget Surahammarhus väljer dessutom att inte höja hyrorna alls i 105 lägenheter i Virsbo och Ramnäs på grund av den senaste tidens många varsel.

– Vi fick gehör av Surahammarshus att man tar lite sociala hänsyn här och tänker på att om man blir arbetslös så måste man försöka klara av hyrorna och bo kvar på orterna också så man kan behålla service och så vidare, säger Karl-Bertil Eklund, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

– Vi hade ju träffats tre gånger och så andra gången vi träffades det var ju då de här varslen kom. Med den här diskussionen hoppas man att folk ska bo kvar där och att man klarar hyran, fortsätter han.

Vissa av dem som bor hos kommunala Surahammarshus slipper alltså höjda hyror men för de övriga höjs hyrorna den första mars i genomsnitt med 2,3 procent.

Stora krav i Norberg och Fagersta

I Norberg och i Fagersta yrkade allmännyttan på kraftiga hyreshöjningar men får nöja sig med mindre.

I Norberg krävde NVK en höjning med hela 6,27 procent för kommunens fastighetsbestånd men det blir bara hälften. Hyrorna höjs från första mars med 2,92 procent.

Inte heller allmännyttan i Fagersta fick igenom sin krav. Kravet var en höjningen med 5,5 procent men det blir hälften, 2,7 procent.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".