Fastighetsägare ansvariga för balkongerna

En 26-årig man föll tidigt i morse handlöst ner från en balkong på tredje våningen i centrala Kungsör sedan balkongräcket brustit. Hyresgästföreningen i Västerås anser att det är fastighetsägaren som är ansvarig för balkongernas säkerhet.
- Det är fastighetsägaren som är ansvarig för sådant här, berättar Karl-Bertil Eklund på Hyresgästföreningen i Västerås för P4 Västmanland. -Om det inte var korrosion, så krävs det en väldig kraft för att räcket ska ge vika, jag har aldrig hört talas om en liknande olycka här i Västmanland, fortsätter han. Säkerheten på balkonger är inte reglerad så som den är när det gäller till exempel hissar. Enligt Karl-Bertil Eklund förväntas fastighetsägare göra kontroller av balkonger med jämna mellanrum, men det finns alltså inga riktlinjer att gå efter. Huset är byggt i början på 60-talet och fastighetsskötaren berättar för P4 Västmanland att man påbörjat en kontroll av balkongerna och att den balkongen som gick sönder stod på tur att kontrolleras. Senaste kontrollen gjordes för 3 år sedan. P4 Västmanland har sökt, men inte lyckats nå, fastighetsägaren för en kommentar. Det är fortfarande oklart hur svåra skador mannen fick vid fallet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".