Estonia-anhöriga förvånas över bärgning

Anhöriga till Estonia-offren tycker det är förvånande att försvarsmakten nu har beslutat sig för att bärga den nedskjutna DC-3:an.
Igår beslutade försvaret att den nerskjutna DC3:an från 1952 ska bärgas. Men anhöriga till Estonia-offren tycker det är förvånande, eftersom Estonia inte bärgats. Vid Estonias förlisning för snart nio år sedan omkom 852 människor; 17 av dem från Västmanland. - Det är förvånansvärt att man handlar på helt olika sätt. Det är ganska lätt att förstå att även civila som har förlorat anhöriga vill att de kommer hem. Vi vill också veta den verkliga orsaken till förlisningen, säger Odd Lundkvist, Stiftelsen Estonia-offer och anhöriga, som är för en bärgning. När det diskuterats en bärgning av DC3:an så har någon diskussion om gravfrid inte förts på tal. Det har däremot varit ett viktigt argument för att inte bärga Estonia. Märkligt att man resonerar så olika, tycker Odd Lundkvist: - Det är ju en plats där folk har omkommit. Då bör man ta upp vraken och se efter vad som har hänt och ta hand om de omkomna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".