Förvånande få kvinnor i styrelser

De politiska partierna är dåliga på att få in kvinnor i de kommunala bolagens styrelser. Bara drygt en av tio ledamöter i Västerås kommunala bolags styrelser är kvinna. Det förvånar Marianne Ytterberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland.
Den dåliga fördelningen står i kontrast till regeringens arbete för jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser. I statliga bolag är numera 42% av styrelseledamöterna kvinnor. Regeringen har också pressat de privata bolagen att ta in fler kvinnor i styrelserna. Men även om de politiska församlingarna kan föregå med gott exempel på riksnivå, ser det alltså sämre ut på det kommunala planet. Marianne Ytterberg, , trodde inte att det var så dåligt med kvinnor i styrelserna: - Som kvinna som har jobbat för jämställdhet i många år och så visste jag inte ens om att det var så här pass dåligt kvinnorepresentation! Det här måste man naturligtvis jobba vidare med, säger Marianne Ytterberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".