Idrottsutbyte ska förbättra ungas hälsa

Ett mer mångsidigt idrottande ger mer välmående barn och ungdomar, samt nyttigt kulturutbyte. Det är i alla fall förhoppningen när Tillberga bandy och fotbollsklubben Syrianska IF i Västerås börjar samarbeta.

På lördag och flera lördagar framöver får bandyungdomarna i Tillberga bandy och fotbollsungdomarna i Syrianska IF samsas om isen på Tillberga bandys hemmaarena i Västerås.

När utesäsongen startar kommer Tillberga bandys barn och ungdomar att få chansen att spela fotboll och tvärt om.

Stig Tibblin är ordförande i Tillberga bandy, och vid sidan om att barnen och ungdomarna får möjlighet att prova på någonting nytt, ser han på samarbetet som ett utbyte mellan olika kulturer.

- Vi har ju sett inom många områden att det är utvecklande för alla parter att vi lär oss att förstå varandras kulturer och att vi umgås. Jag tror att det här är grunden för att få ett förbaskat bra samhälle i framtiden, att vi får kulturella utbyten på så många olika plan som möjligt, säger Stig Tibblin.

Enligt Zeki Can, som är ordförande i fotbollsklubben Syrianska IF i Västerås, har bandyn och fotbollen mycket gemensamt.

- Allt handlar om samarbete, när det gäller fotboll, bandy och många andra idrotter, säger han.

- Framför allt blir du duktigare på fotboll om du är en duktig bandyspelare, och en bättre bandyspelare om du är duktig på fotboll.

Finns det inte en risk att alla fotbollsungdomar börjar spela bandy i stället?

- Jag brukar säga att fotbollen är världens roligaste lek, så den risken är inte så stor, säger Zeki Can till P4 Västmanland.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".