Fler kvinnor sökes / Foto: Frida Hedberg / SCANPIX
västerås

Kvinnor sökes som besiktningstekniker

På söndag är det den internationella kvinnodagen. Och det kommer att uppmärksammas på olika sätt, bland annat hos bilprovningen redan i morgon lördag. Väldigt få kvinnor arbetar som besiktigare, och det vill man nu råda bot på med öppet hus särskilt riktat till just tjejer.

- Antalet kvinnor ökar ju stadigt och det är ett roligt jobb så jag tycker att fler ska prova på det. Man kan åtminstone komma hit, fråga och visa sitt intresse och ställa frågor om jobbet, säger Anna Ekehov som arbetar som besiktningstekniker.

Anna arbetar i vanliga fall i Ludvika och där arbetar två tjejer.

Caroline Knutas arbetade tidigare som bilmekaniker och har nu bytt bana:

- Jag har även arbetat med reservdelar och tycker om att jobba med kunder och eftersom jag jobbat som reservdelstekniker i 13 år så ville jag tillbaka till bilar, och då tyckte jag att det här var kul, säger Caroline.

Hans Pettersson har arbetat länge som besiktninstekniker och han tycker det är bra att kvinnorna kommer in:

- Jag tror att det ändrar hela synen på bilprovningen faktiskt, just ur kundernas synpunkt. De får möta ett nytt ansikte och flera kvinnor tror jag kan lugna många, speciellt kvinnor som kommer. Det blir också en annan jargong, säger Hans Pettersson till P4 Västmanland.

Caroline Knutas tror att en av orsakerna till att så få tjejer söker sig till yrket är att man måste ha intresse för bilar och bli presenterad och därför är det här så bra med det öppna huset på lördag.  

Av Bilprovningens omkring 1 400 besiktningstekniker är drygt ett sextiotal kvinnor.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".