Västerås

Kommunalråd kräver bättre stöd till barn med läs- och skrivsvårigheter

Dyslexistödet i skolorna ska fungera, det kräver Roger Haddad, Folkpartistiskt kommunalråd och ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

Han ifrågasätter den förändring som skett när det gäller dyslexiutredningar.

Tidigare skötte logopeder utredningarna om dyslexi, alltså läs- och skrivsvårigheter. Men nu görs utredningarna av en specialpedagog hos proAros.

- Vi som beställare accepterar inte att en sådan central verksamhet förändras utan samråd med oss, säger Roger Haddad. Han menar att proAros bör förlänga avtalet med logopederna tills man har kommit fram till hur dyslexiutredningarna ska göras i framtiden.

Den 17 mars kommer ansvariga tjänstemän i proAros att kallas till ett möte med utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens beredningsutskott för att klargöra läget, säger Roger Haddad.

- Dyslexiverksamheten är viktig och det har funnits brister i hur skolorna har stöttat elever med läs- och skrivsvårigheter i många år, enligt Roger Haddad. Målet är att stödet ska in mycket tidigare, redan i grundskolan, säger han.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".