Hårdare tag mot kommunerna

I många kommuner - bland annat i Västerås - tvingas gamla och funktionshindrade vänta orimligt länge på boende. Men nu skärper regeringen kraven på kommunerna.
Regeringen har tillsatt en utredning om de långa väntetiderna, och hotar med skärpt lagstifttning om kommunerna inte bättrar sig. Håkan Rinstad, socialkonsultent vid länsstyrelsen i Västmanlands län, välkomnar hårdare tag mot kommunerna: - Om man blivit utredd och har fått ett beslut om att man är berättigad till en insats, då ska man också få den insatsen, det är det det handlar om; inte vänta i flera månader eller i värsta fall flera år! Kommuner och landsting fattar oftast beslut om att äldre och funktionshindrade ska få plats på ett boende, eller hjälp av något annat slag. Problemet är bara att när beslutet väl är fattat så kan det dröja innan man verkställer besluten - upp till två år kan en del få vänta. En utredning som ska vara klar nästa höst ska nu se över varför kommuner och landsting inte verkställer redan fattade beslut. Västerås stad har haft svårt att verkställa redan fattade beslut. Länsstyrelsens granskning förra året visar att det i nio fall - där det fanns domar om rätt till särskilt boende för äldre - så fick de äldre ändå vänta upp till sju månader på hjälp. Kent Ryberg (s), ordförande i äldrenämnden, säger till P4 Västmanland att det blivit bättre för de äldre, men att problem kvarstår när det gäller funktionshindrade. Tidigast år 2006 kommer Västerås att kunna erbjuda alla funktionshindrade ett eget boende. Kent Ryberg välkomnar utredningen, men säger samtidigt att staten måste skjuta till mer pengar. Socialkonsulenten Håkan Rinstad hoppas att utredningen ska resultera i att länsstyrelsen får möjlighet att tvinga kommuner och landsting att följa Socialtjänstlagen och LSS.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".