Ödesdag för ABB

Idag prövar en domstol i New Jersey om överenskommelsen som ABB träffat med de asbest-drabbade i USA ska godkännas eller inte.
- Det här blir den andra instansen och vi är optimistiska om en positiv utgång, säger Jürgen Dorman, ABB:s koncernchef. Utan överenskommelsen hotar ABB att gå omkull. Konkursmyndigheterna har tidigare godkänt en uppgörelse med dem som stämt företaget som ett sätt att rädda ABB undan konkurs, och det är konkursmyndigheterna Jürgen Dorman syftar på som första instans, när han kallar dagens förhandling för den andra. Det finns två läger bland juristerna i USA i spekulationerna om hur det kommer att gå. Det ena tror att domstolen kommer att godta uppgörelsen,av den enkla anledningen att det är en stor majoritet av dem som stämt ABB som står bakom, och om de är nöjda med avtalet så finns det inget att invända. De andra juristlägret tror att den rättsliga prövningen kommer att dra ut på tiden. Pocessen är nämligen inte så enkel, menar de, ochförmodligen kommer domstolsutslaget att överklagas, oavsett hur det går. Därför mmer det inte att bli någon klarhet under överskådlig tid. Det är det scenariot ABB fruktar mest; även om företaget får rätt i slutändan, kan det komma vid en tidpunkt när ABB redan gått i konkurs - koncernen behöver nämligen nya lån ganska snart. Och nya lån får de får de bara när det finns en uppgöresle om skadestånden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".