Sala

Fackförbund kritiska till sparkrav

De kommande besparingarna i Sala kommun har fått flera fackförbund att reagera. Kommunens minskade skatteinkomster det här året har lett till att kommunledningen vill att samtliga förvaltningar ska spara. Annars kommer kommunen att gå med tio miljoner i underskott redan i år.

Sparåtgärderna som nu diskuteras är bland annat att minska samtliga förvaltningarnas anslag med 1,4 procent och att alla nämnder dels ska vara mycket återhållsamma med köp av varor och tjänster och dels försöka samverka så mycket som möjligt.

Lärarnas riksförbund, som har 135 medlemmar i Sala, gillar inte att alla ska spara lika mycket. Peka istället ut vad som ska vara kärnverksamheten och spara sedan på det övriga, menar förbundet. För gymnasieskolans del innebär det nuvarande sparförslaget att fyra av skolans program läggs ner i höst. Det gäller globala programmet, estetiska, hotell- och restaurang och medieprogrammet.

– Det är bättre att plocka bort program än att osthyvla hela verksamheten rakt av och försämra undervisningen i allting, säger förbundets ordförande Gunnar Larsson.

Nej, osthyveln vill Gunnar Larsson alltså slippa, inte bara när det gäller skolan. Samma inställning har det största fackförbundet i Sala kommun – Kommunalarbetareförbundet - som inklusive vikarier organiserar cirka 1000 personer. Henry Andersson är förbundets huvudskyddsombud i Sala och han tror att de kommande besparingarna kommer leda till en sämre kvalitet inom skola och vården. För att undvika det ser han bara en lösning, att höja skatten med upp till en krona:

– Jag är inte sker på att man är politiskt beredd att göra det för att det är ju lite fult att höja skatten, men man bildar ju ett samhälle för att man ska ta hand om varandra och investera i barn och utbildning och så och nånstans måste man ju bestämma sig för vad det ska få kosta, säger Henry Andersson till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".