Flyghavren trivs i värmen

Vädret hittills i sommar gör att skörden blir bättre än normalt, men det besvärliga ogräset flyghavre trivs också i värmen - till stort förtret för dem som måste plocka bort den för hand...
En av dem är Gunnar Ågren, lantbrukare i Kolbäck och länsordförande i LRF, som i år lagt ungefär 14 arbetsdagar på att bara plocka flyghavre: - Det här kan göra en ganska deprimerad, att man ska gå här över fälten och leta efter sån´t här! Flyghavre är en vild havresort som är släkt med den havre som odlas. Skillnaden är att flyghavren inte kan odlas, eftersom fröna ramlar av när de är mogna. Flyghavren är också betydligt aggressivare än den odlade havren, vilket gör att den konkurrerar ut odlingshavren om den inte bekämpas. Fröna kan vila i tio år i marken, och de lätta fröna sprids både i luften och med vattnet i dräneringsdikena. Man motverkar flyghavren genom att växelodla olika grödor eller använda bekämpningsmedel om det är mycket - men oftast plockar man för hand. Det är lag på att bekämpa vildhavren. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Om man fuskar kan man åläggas att bekämpa. Ett annat alternativ är att länsstyrelsen skickar personal som plockar, och det får lantbrukaren betala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".