Landstinget tog betalt 39 gånger för samma sak

Landstinget i Västmanland skickade 39 felaktiga fakturor till Uppsala läns landsting, och fick betalt. Nu tvekar man om att betala tillbaka de 1,6 miljoner kronor man fått...
Det var år 2001 som en komplicerad förlossning genomfördes på Centrallasarettet i Västerås. Kvinnan bodde i Uppsala län, men nära länsgränsen, och hade därför möjlighet att välja vård i Västmanland, enligt den överenskommelse som finns mellan landstingen. Enligt den ska också Uppsala betala för den vård kvinnan fick i Västerås. Västerås fakturerade Uppsala. Inte bara en gång, utan fakturorna fortsatte att komma. Fram tills dess felet i rutinerna upptäcktes hade Landstinget i Västmanland skickat 39 fakturor - Uppsala läns landsting har snällt betalat. En faktura hade varit tillräcklig, eftersom behandlingen kvinnan fick var avslutad efter ett par dagar. På landstinget i Uppsala har däremot fakturorna attesterats utan att man kontrollerat om patienten fortfarande fick vård. Sjukhusdirektör Lars Gunnar Kallin vid Centrallasarettet i Västerås säger till Uppsala Nya Tidning att det inte är säkert att Landstinget i Västmanland betalar tillbaka hela det felaktiga beloppet. - Årets fakturor kommer att betalas tillbaka, men de övriga får bli en förhandlingsfråga, säger sjukhusdirektör Lars-Gunnar Kallin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".