Margareta Winberg besviken på kommunerna

Jämställdhetsminister Margareta Winberg är besviken på bristen på kvinnor i kommunala bolag; i Västerås är hela 86 procent av de ordinarie ledamöterna män.
Regeringen jobbar aktivt för att få in fler kvinnor i både staliga bolagsstyrelser och i näringslivets styrelser. Jämställdhetsministern och vice statsminister Margareta Winberg är upprörd över att kommunpolitikerna inte följer regeringens exempel. - Det nationella exemplet visar ju att om man sätter upp mål för när man vill att förändringen ska ske, så klarar man av det. Och det är helt enkelt bara för de kommunala instanserna att göra likadant, säger Winberg till P4 Västmanland.. Jämställdhetsministern menar att det har varit en självklarhet sedan begreppet "varannan damernas" infördes, att det ska gälla också i kommunala nämder och bolagsstyrelser. Margareta Winberg säger att man inte kommer att ta till några speciella åtgärder för att få upp kvinnorepresentationen på det kommunala planet. - Nej, inte mer än att diskutera det, precis som vi gjort i flera år med det privata näringslivet i flera år och nu äntligen ser resultat, avslutar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".