Ingen ändring av rutiner trots dödsfall

Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer inte att utöka sina bakteriekontroller av blod från blodgivare. Detta trots att en patient på Centrallasarettet i Västerås avled efter att ha fått blod därifrån.
- Vi kommer i alla fall inte i nuläget att införa en rutinmässig odling, säger Brita Winsa, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. - Man kan aldrig hundraprocentigt utesluta att sådant här kan hända igen, men vi jobbar naturligtvis för att se till att minimera risken. Dödsfallet inträffade i april förra året, när en patient som hade en svår blodsjukdom fick blodplättar som kom från donerat blod på Akademiska sjukhuset. Men patienten fick redan efter en kort stund kraftig frossa, och avled något dygn senare. Då man undersökte blodplättarna från det donerade blodet så visade det sig att det innehöll streptokocker, troligen från en kronisk tandinfektion som blodgivaren hade haft. Streptokocker tillhör de bakterier som man inte gör några kontroller av i samband med att någon lämnar blod. Socialstyrelsen har just blivit klar med sin utredning av fallet, och någon allvarlig kritik riktas inte mot Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Hårdast är kritiken för att sjukhuset slänger sina blodgivares hälsodeklarationer redan efter sju veckor, men vad gäller kontrollerna av själva blodet konstateras att Akademiska följt de föreskrifter som finns. På Akademiska sjukhuset kommer ingen förändring av bakteriekontrollerna att göras, åtminstone på kort sikt. Däremot tänker sjukhuset bli mer noggrant med att specifikt fråga blodgivaren om eventuella tandbesvär, enligt Brita Winsa. Hon menar att det var mycket speciella medicinska omständigheter som gjorde att förekomsten av streptokocker i det aktuella fallet ledde till döden, och säger att säkerheten redan i dag är mycket hög. Därför är hon skeptisk till att införa kontroll av alla kända bakterier i blod från blodgivare: - Den övervägningen måste man då göra: Är det rimligt att avsätta de resurserna det här innebär för att uppnå en liten, liten ökad säkerhetsgrad?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".