Hiv och aids uppmärksammas

Imorgon den första december är det världsaidsdagen. Det uppmärksammas bland annat i Västerås genom att man på eftermiddagen tänder ljus på Sigmatorget för alla dom människor runt om i världen som drabbats av hiv och aids.
I länet har man under de senaste åren konstaterat mellan fem och tio nya hivfall årligen och länets smittskyddsläkare Sven Blomqvist betecknar situationen som stabil. 60 miljoner människor runt om i världen har hittills smittats av hiv, cirka en tredjedel av dem har dött i aids. De flesta av dem som nu lever med hiv bor i Afrika, men den snabbaste ökningen av hivsmittade sker dock i före detta Sovjetunionen där det idag finns minst en miljon hivsmittade. Hiv ökar även i västvärlden och även i Sverige har man det senaste året sett en liten men tydlig ökning. 3000 svenskar lever idag med hivsmitta och 1700 har hittills dött i aids. I Västmanland finns idag ett fyrtiotal personer som bär på hivsmitta och ett tjugotal västmanlänningar har hittills dött i aids. Bakom aktiviteterna i Västerås under världsaidsdagen imorgon står Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, Statens folkhälsoinstitut, Västerås stad , Västerås citysamverkan och landstingets smittskyddenhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista