Dåligt underhåll av hyresbostäder

Boverket konstaterar att underhållet på många hyresbostäder är eftersatt. Verket vill därför att staten ska tillåta att bostadsföretagen får sätta av pengar för underhåll skattefritt.
I en studie som SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags organisation, gjort uppskattas det eftersatta underhållet för de allmännyttiga bostadsföretagen till mellan 2,5 och 14 miljarder kronor. Enligt uppskattningar från verket kan så många som 1 300 000 lägenheter i flerbostadshus, framförallt i husen från miljonprogrammet behöva åtgärda stammar, el och ventilation under de närmaste 15 till 20 åren. Enligt beräkningar måste omkring 65 000 lägenheter per år renoveras inom allmännyttan vilket är en tredubbling jämfört med dagens takt. Avsikten med förslaget är, enligt Boverket, att de nödvändiga hyreshöjningarna för att betala för renoveringarna ska bli lägre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".