Akut hjälp ska ges överallt

Förra fredagen blev en rörmokare nekad akut hjälp på Oxbackens vårdcentral efter att ha råkat ut för en elolycka. Orsaken var att han inte var listad där Men det finns avtal som säger att alla oavsett vilken familjeläkare man tillhör ska kunna få hjälp.
Det finns faktiskt avtal som reglerar var du kan få hjälp. Både västmanlänningar och turister har rätt till akut vård på vilket sjukhus eller vårdcentral som helst i länet. Det ska inte spela någon roll var du bor eller om du har en familjeläkare på annat håll. Enligt avtalet så ska människor med akut behov av sjukvård tas om hand. Frågan är då vad som är akut vård och vad som är planerad sjukvård? Det är inte alltid självklart. Här handlar det om bedömningar från vårdpersonalen, säger Carl-Göran Mattsson är Controler på Västmanlads läns landsting till P4 Västmanland. Är du skriven i ett annat län, student eller turist, eller inskriven på en annan vårdcentral i länet kan du alltså inte räkna med att bli hjälpt om du inte är tillräckligt sjuk. Du måste vara så sjuk att en läkare eller sköterska anser att du är i akut behov av vård. Planerad mödravård, barnavård osv. får man vänta med till man kommer hem. Det finns möjligheter även till sån hjälp, men bara i mån av plats. Du är inte garanterad den hjälpen. Eftersom det är turistsäsong är det många som måste söka vård i andra landsting eller i andra delar av länet. - Vi fakturerar just nu många andra landsting för akutvård under sommarperioden, och vi får också många fakturor från andra landsting för den typen av vård, säger Carl-Göran Mattsson är Controler på Västmanlads läns landsting till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".