Skinnskatteberg

Sandor försvarar avgångsvederlag

Skinnskattebergs kommun betalar 150 000 kronor i ersättning till det avgående kommunalrådet Carina Sandor (FP). Själv tycker hon att ersättningen är rimlig, trots att kommunen inte har någon skyldighet att ge ersättning till ett avgående kommunalråd.

– På en normal arbetsplats har man en uppsägningstid på tre månader så att det är mera konstigt att man får lämna sin arbetsplats från den ena dagen till den andra utan att man har en uppsägningstid, säger hon.

Kommunen har egentligen ingen skyldighet att betala henne någon ersättning eftersom hon haft ett uppdrag och fått ett arvode. Så här kommenterar hon det:

– Nej det finns ingen sådan skyldighet, men den här kommunen borde inte ha gått in i den här maktkampen heller, säger Carina Sandor.

Carina Sandor har alltså full lön i tre månader till för att hon ska finnas till hands för kommunen och för att hinna avsluta det arbete hon påbörjat som kommunalråd.

I våra nyheter på måndagsmorgonen sa det tillförordnade kommunalrådet och socialdemokraten Nils Göran Wiberg att den kostnad som kommunen nu tar för att betala Carina Sandors lön i tre månader på sikt jämnas ut med att det nya kommunalrådet Lars Andersson sänker sitt arvode med 5 000 kronor i månaden.

Men det resonemanget håller inte Carina Sandor med om:

– Det anser jag vara en efterkonstruktion för de deklarerade redan innan vi avgick att de skulle sänka månadsarvodet. Då var det inte ens prat om att jag skulle få något månadsarvode under en överlämningstid på tre månader, säger hon.

Vad Carina Sandor ska göra om tre månader vet hon inte i dagsläget.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista