Lagkamrater hedrade 14-åring som dog på fotbollsplanen

Den 14-årige pojke från Västmanland som dog i samband med en fotbollsmatch i helgen hedrades under måndagskvällen. Pojkens lagkamrater och deras föräldrar samlades på flera ställen i länet. Man anser nu att det viktigt att lagkamraterna spelar vidare.

– Jag tycker det är helt rätt av förbundet att samla ihop oss. Ungdomarna behövde det här. Det känns hedrande, säger Carina Wikström, en av föräldrarna som deltog.

De närmaste matcherna kommer laget att spela med svart bindel på armen för att markera saknaden av lagkamraten, som alltså dog efter att ha segnat ner på fotbollsplanen.

Men att unga personer dör i samband med idrottsutövning är ändå oerhört sällsynt; det inträffar bara en handfull fall per år i hela Sverige. Och att försöka förebygga såna dödsfall genom att screena alla som idrottar är ingen bra metod, enligt socialstyrelsen. Att screena hjärtan är en osäker undersökningsmetod vars främsta effekt är att den gör folk oroliga.

Men Västmanlands fotbollförbund kommer ändå att agera, man ska se till att fotbollsledarna är väl utbildade, säger ordföranden Birger Jonsson:

– Absolut. Alltifrån den tränardel vi har, till mental del och hjärt- och lungräddning. Att vi på något sätt höjer vår kvalitet och tränarutbildning.

Men han betonar att de ledare som var på plats vid matchen i söndags redan har en sådan utbildning och gjorde allt de kunde. Att pojkens liv trots det inte gick att rädda, beror inte på det.

Vad dödsorsaken var är ännu inte klart.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista