Snarkskena som kan hjälpa snarkare.
Västerås / Surahammar

Hjälp till snarkare ger också sängkamraten ett bättre liv

Snarkning är inte bara ett bekymmer för den som snarkar utan också för partnern som ligger bredvid.

Det vet alla drabbade, och det visar också en ny studie som gjorts vid Centrallasarettet i Västerås.

När en patient fått hjälp med sitt snarkande så har inte bara hennes eller hans liv förändrats påtagligt utan även sängkamratens.

Carina Mahr i Surahammar snarkade kraftigt i flera år, och på grund av att hon aldrig fick sova ordentligt var hon väldigt trött på dagarna. Att tröttheten berodde på snarkandet insåg hon inte förrän efter lång tid.

Även Carinas man Kalle hade problem på grund av hennes snarkningaroch fick inte den sömn han behövde.

Till slut sökte hon hjälp.

Carina fick en bettskena att ha på natten. Den gör att underkäken skjuts fram och på så vis förhindrar man att tuggan och den mjuka gommen faller tillbaka och hindrar luftflödet.

En ny studie som gjorts vid Centrallasarettet i Västerås visar att ungefär 80 procent av dem som fått en bettskena känner sig både fysiskt och psykiskt starkare. De är gladare, har lättare att koncentrera sig och känner sig mer sociala.

Men studien visar också på påtagliga förbättringar för sängkamraten. Ungefär hälften upplever en stor förändring till det bättre när det gäller samma faktorer.

Både Carina och hennes man Kalle är nöjda idag, och tycker att deras livskvalitet har förbättrats.

Erika Andersson
erika.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".