Kollektivavtalets dag uppmärksammas

Kollektivavtalets dag firas under tisdagen av fackförbund runt om i landet. Mikael Sandberg är ombudsman på IF Metall Mälardalen och han märker att många yngre idag är med och är kritiskt tänkande och vill ha svar.

- Det är viktigt att uppmärksamma detta, kollektivavtalet är ju det som sätter ett pris på vårat arbete, och när man organiserar människor i ett kollektivavtal så svär man ju till varandra att man lovar att aldrig understiga den andres pris, så därmed upprätthåller man priset på marknaden.

- Det är viktigt att väcka det här att vi inte bara jagar varandra ute på golvet och de som också står utanför, att vi håller en hög a-kassa så att inte de vill trycka ned priset för de som är i arbete, säger Mikael Sandberg, ombudsman på IF Metall Mälardalen.

Och människor har bliv mer fackligt aktiva säger han till P4 Västmanland. Ungdomar idag är otroligt med, vi har aldrig haft så mycket studier som vi haft de sista två åren, säger Mikael.

- Många ungdomar av idag är kritiskt tänkande, de vill ha svar och se vad man får för det man betalar, säger Mikael Sandberg.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista