Västerås

Mejl till Reinfeldt

För lite gymnastik på schemat, det tyckte klasskamraterna Klara Malm och Lovisa Hellström i Västerås. Tjejerna valde därför på inrådan av sin klassföreståndare att skicka ett mejl till vår statsminister Fredrik Reinfeldt.

Så här stod det i början av deras mejl:

”Hej Fredrik det känns stort att skriva till dig. Vi heter Lovisa Hellström 11 år och Klara Malm 10 år i Västerås.  Vi går på Hamreskolan fyra blå. Vi tycker att vi borde få en kvarts mer idrott. Vi har pratat med vår lärare Maria om det, hon skojade och sa att vi skulle skriva ett mejl till dig, men vi tyckte det var en strålande idé, och nu undrar vi om du kan försöka fixa det åt oss…”

Maria Ahlbin är klassföreståndare på Lovisas och Klaras skola.
- Anledningen till att de skrev det här mejlet var att vi började diskutera hur det ser ut med olika lektioner i skolan och hur man som barn kan vara med och påverka. Eftersom barnen ville ha mer idrott och att jag kände, att det var svårt för mig att påverka den saken så bad jag dem att höra av sig till de som bestämmer i samhället.

Efter en tid kom svaret på mejlet från Statsrådsberedningens Brevenhet, och här följer ett utdrag ur den texten.

”...Statsministern har dessvärre ingen möjlighet att ge just er klass längre idrottslektioner. Som elev har man dock möjlighet att påverka sin skolgång, bland annat genom elevrådet. Jag rekommenderar att ni lägger förslag till elevrådet på er skola som gör det möjligt för er att vara aktiva på till exempel rasterna. Kanske kan ni be om att få en basketkorg, eller något annat, till er skolgård som flera av er kan tycka är roligt. Elevdemokrati är viktigt i Sveriges skolor…”

Per Sandström
per.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".