Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget brandflyg i Västmanland i år

Det blir inget skogsbrandflyg i Västmanland i år. Följden kan bli att skogsbränder upptäcks senare och blir betydligt dyrare att släcka. Men åsikterna om brandflygets vara eller icke vara går i sär.
Den torra och varma sommaren har gjort att skogsbränder har blivit ett allt större problem på olika håll i landet. Igår kväll, till exempel, bröt en skogsbrand ut mellan Järna och Södertälje. Omkring 125 000 kvadratmeter brann. Men förra sommaren var den sista då staten - via Räddningsverket - stod för kostnaderna för skogsbrandflyget, som brukade patrullera för att upptäcka skogsbränder. Följden kan bli att skogsbränder upptäcks senare och blir betydligt dyrare att släcka. Nu är det upp till skogsägare, länsstyrelsen och kommunerna att stå för kostnaderna, och på några ställen runt om i landet har det också skett. Men inte i Västmanlands län. Förra året kostade brandflyget i Västmanland drygt 400 000 kronor. Åsikterna i länet går isär om brandflygets nytta. Bo Söderlund, Sala-Heby Räddningstjänst, tycker att det görs konstiga prioriteringar inom Räddningsverket, och anser det självklart att staten ska bekosta ett fortsatt brandflyg: - Det är småsnålt av staten. Det här har man hållit på med sedan 1950-talet i Sverige, och det kostar väldigt lite. Det har man faktiskt råd med, säger Bo Söderlund till P4 Västmanland. På Mälardalens Räddningsförbund är räddningschefen Åke Broman av motsatt uppfattning, och menar att det inte går att ekonomiskt försvara en fortsatt satsning på brandflyget. - För vår del - och då svarar jag för Västerås och Surahammar - så kommer vi nog inte att sakna det så mycket. Generellt sett har vi väldigt få skogsbränder, och få som upptäckts av brandflyget. Vi lever ju i ett mobiltätt område, så vi brukar få larm ganska snabbt ändå, säger Åke Broman till P4 Västmanland. Förra året samordnade Frivilliga flygkåren i Nyköping omkring 70 procent av allt brandflyg i Sverige, bland annat det i Västmanland. Kårchefen Sven Inge Ander anser att Räddningsverkets beslut är illa genomtänkt, och att besparingarna på brandflyget i slutänden kommer att kosta staten mer än man sparar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".