Tuff situation för skolkuratorer

Skolkuratorerna i Västmanland har mycket att göra. Det går en skolkurator på mellan 400 och drygt 1 000 elever.

Gunilla Dahl, skolkurator på Kung Karls skola i Kungsör, tycker att hennes arbetssituation är tuff:

– Det är ju alldeles för många elever för en skolkurator. Man hinner ju mest bara akuta utryckningar, det blir ju inte så mycket förebyggande arbete.

– Det är ju väldigt otillfredsställande och det är ju eleverna som blir förlorarna, säger Gunilla Dahl till P4 Västmanland.

Gunilla Dahl har fullt upp hela dagarna. Totalt har hon hand om sammanlagt drygt 1 000 elever fördelat på fyra olika skolor. Elever ringer hela tiden och söker henne eller gör spontana besök till hennes rum.

Enligt en rundringning till länets kommuner som P4 Västmanland har gjort så skiljer sig arbetsbördan kraftigt åt mellan kommunernas skolkuratorer.

I Fagersta finns det en kurator som har hand om drygt 400 elever, medan en kurator i Surahammar ansvarar för över drygt 1 000 elever fördelat på sex olika skolor.

De två kuratorerna som finns i Arboga har mellan 800 och 1 000 elever vardera.

Gunilla Dahl menar att det ofta känns väldigt frustrerande att det går åt så mycket tid på åka mellan de olika skolorna, i stället för att göra viktigare saker:

– Bäst vore att det satt en kurator på varje skola så att man alltid är tillgänglig. För det är ju här och nu som barnen behöver mig.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".