Franska staten vill rädda Alstom

Nu försöker franska staten rädda det krisdrabbade företaget Alstom, med verksamhet i bland annat Västerås. Företaget får ett tillskott på 3,4 miljarder euro.
Det franska verkstadsföretaget Alstom har precis som ABB problem med ekonomin. Företaget tyngs av stora lån. I förra veckan blev det klart att konkurrenten Siemens övertar tillverkningen av industriturbiner. Den verksamheten hade Alstom tidigare köpt av ABB. I samband med det fick företaget också överta ett problem med den större kraftturbin som tillverkades i ABB:s schweiziska centrum Baden. Skadeståndskrav har gjort att brittiska Financial Times uppskattat förlusterna i den här affären för Alsom på drygt 35 miljarder kronor. Nu träder alltså franska staten in och är med och garanterar en kredit på flera miljarder euro till företaget. Vidare gör Alstom en nyemission, där hälften av aktierna reserveras för franska staten. Statens ägande kommer därefter att ligga på 31,5 procent. Detta har lett till att EU reagerat, och kommissionen har begärt detaljerad information av den franska regeringen. Om EU-kommissionen menar att det rör sig om olagligt statligt stöd, kan man komma att stoppa franska statens stöd, men EU:s utredning väntas ta ett par år. Under tiden får Alstom hjälp med sin brist på likvida pengar och hoppas kunna reda ut sin finansiella situation. Igår meddelades att Alstoms nuvarande VD Lars Josefsson avgår vid årsskiftet för att bli chef för Mining and Construction på Sandvik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".