Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen i Sala känner sig lurad

Oenigheten fortsätter mellan de politiska blocken i Sala. Socialdemokraterna anser sig förda bakom ljuset av majoriteten.
Oenigheten gäller beslutet av kommunalägda Salalokaler att inte lägga något anbud på städningen av kommunens lokaler. 70 lokalvårdare varslades om uppsägning som en följd av beslutet. De socialdemokratiska ledamöterna i Salalokalers styrelse anser sig förda bakom ljuset, och säger att de inte förstod att beslutet skulle drabba så många anställda. - Vi känner oss total-lurade, säger Tommy Johansson, socialdemokratisk oppositionsledare i Sala, till P4 Västmanland. Det var i våras som Sala kommuns samtliga fastigheter fördes över från Salalokaler till en kommunal förvaltning. Men städpersonalen och vaktmästarna följde inte med; de totalt 70 personerna blev kvar i Salalokaler. Samtidigt tog dess styrelse beslutet att inte vara med och konkurrera om städningen av de fastigheter som nu bytt huvudman. Och det beslutet i sin tur innebar att man i framtiden inte hade något jobb åt lokalvårdarna, som därför varslades om uppsägning. Socialdemokraterna ansåg att informationen varit för dålig, och att beslutet att avstå från att lägga ett anbud för städningen var av så principiell betydelse att det borde vara en fullmäktigefråga. Vid gårdagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott redovisades informationsgången av Salalokalers VD, och samtidigt diskuterades om frågan borde blivit ett fulllmäktigeärende. Majoriteten ansåg att det inte fanns några fel på informationen till de anställda och till styrelsen. Socialdemokraterna var av motsatt uppfatning. Socialdemokraten Tommy Johansson menar att kommunen inte tar sitt ansvar för de anställda: - Man springer helt och hållet ifrån sitt ansvar med hänvisning till formella regler, att det är bolaget som har ansvaret. Jag tycker det är ett löjligt argument; kommunen har ett mycket stort ansvar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".