Fotbollförbund lyfter frågan om plötslig död bland unga

Frågan om plötslig död bland unga fotbollsspelare kommer att tas upp på ett regionalt möte på fredagen med fotbollförbunden i Västmanlands län, Örebro, Stockholm, Värmland och Södermanland och Uppsala län.

Frågan tas upp efter att en 14-åring från Västmanland i helgen avled i samband med en fotbollsmatch i Örebro. Det är Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands fotbollförbund, och ordföranden i Örebro, Raul Björk, som kommer att ta upp frågan på mötet. Birger Jonsson berättar vad man kommer att diskutera:

- Det är ju naturligtvis hjärt- lungräddning, eventuell ytterligare utveckling av läkarundersökningar av våra absolut mest elittränande ungdomar och framförallt också hur generellt en plan ska vara, om det ska göras ytterligare undersökningar eller om det ska göras i samband med våra distriktsträffar eller om det ska ligga ute i föreningarna, men det här är frågor som vi ska diskutera.

Redan nu är det dock klart att man kommer att se över ledarnas utbildning i hjärt- lungräddning.

- Det viktiga är ju att se vad vi har för utbildning, vi har många ledare i vår organisation som säkert måste ha uppdatering av det här, för det här är ju färskvara. (...) Det här är saker som vi ska diskutera och det här är ju ingen happening utan en långsiktig strategi.

Birger Jonsson understryker att det som hänt är ytterst ovanligt och tycker inte att idrottande ungdomar och föräldrar behöver vara oroliga.

- Naturligtvis behöver man inte överhuvudtaget vara orolig, så länge man ser till att barnen inte idrottar när de är förkylda eller sjuka på något sätt så finns det ingen anledning till oro, säger Birger Jonsson.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".