västerås

Planer på skejtbana på Vallby

Ungdomar som åker skateboard på Vallby i Västerås behöver en bana, så nu planerar kommunen att bygga en skate- och upplevelsepark i området. Om allt går som planerat blir banan färdig lagom till sommarlovet, men det är inte bara ungdomarna som efterfrågar banan.

- Responsen är väldigt positiv och man tycker det är jätteroligt att det händer lite mer nu och får den här fina parken och skejtbanan. Det roliga är att många äldre som har pushat för att ungdomarna ska få en skejtbana så att de har någonstans att åka så det känns jätteroligt, säger Yvonne Karlsson från Vallbyprojektet.

Eftersom det inte finns någon bana i dag så är lastkajen bakom ICA-butiken en populär ramp.

- Det kanske inte är den bästa lösningen eftersom det låter ganska mycket, säger Yvonne Karlsson. Ett gäng ungdomar tyckte att det var dags att bygga en skejtingbana på Vallby och kontaktade kommunen för ett och ett halvt år sedan.

Sedan dess har det planerats hur en sådan bana skulle kunna se ut. Ungdomarna har själva fått vara med och påverka hur utomhusbanan i betong ska se ut. En ansökan om bygglov ligger just nu hos kommunen. Om allt går som planerat startar bygget i april och blir klart lagom till sommarlovet börjar.

Förutom skejtbanan ska även en annan park byggas intill där pensionärer kan träna utomhus. Så det blir en mötesplats där unga och gamla kan röra på sig.

Bygget beräknas kosta runt en och en halv miljon kronor och finansieras bland annat av Mimer och Hyresgästföreningen.

14-åriga Zena Ibrahim har testat att skejta men spelar hellre fotboll. Men att banan i så fall blir klar lagom till sommaren har hon inget emot.

- Det är ju jättebra, alltså det är sommar och alla kommer vara ute. Så man kan träffas där och så. Så du kanske ändrar dig och börjar skejta?

- Det vet man aldrig, säger Zena Ibrahim.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".