Polisen lugnar oroliga föräldrar

Under torsdagsmorgonen berättade vi om föräldrars oro i Irsta utanför Västerås, där en man försökt att locka med sig en 12-årig pojke i en bil förra veckan.
Men det är inte bara i Västmanland som det här har hänt.

Den senaste tiden har liknande händelser rapporterats i norra Uppland, Stockhom och Örebro.

I Älvkarleby i norra Uppland har polisen fått in fyra polisanmälningar mot en man som stannat vid busshållplatser och erbjudit barn skjuts.

Ibland har han varit naken och blottat sig för barnen.
Men inga barn har följt med mannen.

I Skogås i Stockholm har en man lockat barn med godis, men barnen tyckte att mannen hade otäcka ögon och sprang därifrån.

I Västerås jobbar polisen vidare med att leta efter och förhöra vittnen till händelsen i onsdags förra veckan då en man i 40-50-årsåldern försökte dra in en 12-årig pojke i en mörk skåpbil i Irsta.

Under onsdagen ryckte polisen ut efter att irstabor ringt och sagt att de sett bilen, men polisen kunde inte hitta den.

I Örebro har flera vuxna slagit larm om att de sett vuxna stå och titta på barn vid skolgårdar, och försökt bjuda dem på godis. Men inget barn har blivit direkt attackerat.

Och på samtliga orter manar polisen nu till lugn. Enligt Torbjörn Carlsson, informationschef på Örebropolisen, får sånt här ofta alldeles för stora proportioner.

- Om man ser en vuxen människa som gör något utanför det normala, så ska man iaktta och ibland också reagera och agera.

- Det viktiga är att man kontrollerar bilnummer, och får ett signalement som de kan rapportera till polisen, så att vi sen kan avgöra om det här är relevant för utredningen, säger han.

- Men jag vill poängtera att det här måste hanteras med sunt förnuft. Att man, som man, åker omkring i en skåbil och tittar sig omkring i ett bostads- eller industriområde där det ligger en skola, kan ha fullt naturliga orsaker, säger Torbjörn Carlsson.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".