Ambulans körde fel - förlorade flera minuter

Den ambulans som larmades till Karlslund IP i Örebro då en 14-årig pojke från Västmanland segnat ner på fotbollsplanen, körde först till Behrn arena, en helt annan arena. Enligt Åke Gustafsson, ambulanschef i Örebro, fick ambulanspersonalen vända om.

Det var i söndags eftermiddag en 14-årig pojke från Västmanland segnade ner på fotbollsplanen i samband med en träningsmatch i fotboll på Karlslunds IP i Örebro. 

Den ambulans som tillkallades till arenan körde till fel plats, det förlorade räddningspersonalen runt 4-5 minuter på, enligt Åke Gustafsson. Felkörningen berodde på ett missförstånd mellan operatören på SOS alarm i Örebro och den som ringde in.

Pojkens liv gick inte att rädda, och det är enligt Åke Gustavsson näst intill omöjligt att spekulera i om det hade gått att rädda hans liv ifall ambulansen kört till rätt adress direkt:

- Det jag kan säga är att min personal framhöll att ledare och funktionärer hade gjort ett fantastiskt arbete när de kom fram och på ett professionellt sätt påbörjat räddningsarbetet med pojken, så det fanns inget runtomkring för övrigt som kunde ha gjorts bättre, säger Åke Gustafsson, ambulanschef i Örebro.

Och Gunnar Bergström, platschef på SOS alarm i Örebro, beklagar det som inträffat.

- Det är väldigt olyckligt naturligtvis att det blev det här missförståndet, samtidigt är det så att man i stressade situationer kan missuppfatta saker och ting, man pratar förbi varandra, tyvärr händer det.

Hur ofta händer händer det att det blir sådana här fel?

- Att det är uppenbara adressförbistringar, det är relativt sällan, säger Gunnar Bergström till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".