10 miljoner till nya fordon behövs redan nästa år

En utredning föreslår att räddningstjänsterna i Köping, Arboga och Kungsör ska slås samman. Det skulle innebära att det behövdes färre räddningsfordon, men ändå skulle många ålderstigna fordon behöva bytas ut till stora kostnader.
En sammanslagning av räddningstjänsterna i Köping, Arboga och Kungsör skulle innebära att det behövdes färre räddningsfordon, men ändå skulle många ålderstigna fordon behöva bytas ut till stora kostnader. Detta enligt utredningen av en gemensam räddningstjänst i Köping, Arboga och Kungsör. I dagsläget är 9 av räddningstjänsternas 25 fordon äldre än 25 år, under en följd av år har planerade utbyten av fordon skjutits upp på grund av brist på pengar. De tre kommunerna Köping, Arboga och Kungsör har, för att spara pengar, planer på att slå ihop sina räddningstjänster och en utredning har tagit fram ett förslag på hur det skulle kunna genomföras. Där tas också problemet med att många av räddningsfordonen är ålderstigna upp, av sammanlagt 25 fordon är 9 äldre än 25 år. Enligt utredningen skulle en sammanslagning av räddningstjänsterna betyda att fem gamla bilar kunde tas bort ur organisationen, man behöver inte vissa specialfordon i alla kommunerna. Det skulle spara pengar, men det behövs ändå en plan för att ersätta återstående gamla fordon, en första stor investering på nära tio miljoner kronor skulle behöva göras redan nästa år. Jens Eriksson, räddningschef i Köping, hoppas att det blir som utredningen föreslår, att en plan upprättas för att ersätta gamla fordon. "Som utredningen konstaterar finns det ju ett antal fordon som är äldre än 25 år, och det hastar faktiskt att försöka byta ut dem", säger Jens Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".