Arbetslösheten ligger still

Den totala arbetslösheten i Västmanland i slutet av juli var 6,6 procent, ungefär lika mycket som samma tidpunkt förra året. Detta trots att det varit fler stora varsel i år. Det visar statistik från länsarbetsnämnden.
Under första halvåret i år har drygt 1 600 personer varslats om uppsägning i länet, jämfört med 1260 under samma period förra året. Men det är något som inte märks i arbetslöshetssiffrorna, den totala arbetslösheten i Västmanland i slutet av juli i år var 6,6 procent, ungefär lika mycket, eller till och med något mindre än samma tidpunkt förra året. Marie Eklund, utredare på länsarbetsnämnden, säger att det är svårt att hitta någon enkel förklaring till det, hon tror att det beror på en mängd olika faktorer. Men en del i förklaringen tror hon kan vara att de många varsel som varit, främst i Västerås, ännu inte trätt i kraft, och alltså inte syns i statistiken ännu. Även om Marie Eklund tycker att statistiken för länet i stort ser relativt bra ut finns det orosmoln, främst kanske att ungsomsarbetslösheten ökat, den ligger nu på 11,4 procent i länet, vilket är en klar ökning jämfört med juli förra året. Det här är en trend över hela landet, som länsarbetsnämnden tror beror på att just ungdomar drabbas hårdare än andra grupper av sämre konjunktur. Högsta totala arbetslösheten bland kommunerna i länet i juli hade Västerås med 7,8 procent, medan Heby hade 3,3 procent. Motsvarande siffra för hela riket var 5,9 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".