Jobbigt för kommunerna i kristider

Landets kommuner får allt sämre ekonomi i krisens fotspår.

I Västmanland räknar samtliga kommuner med att skatteintäkterna blir mindre jämfört med de budgetar som lades fast för år 2009.

Stämningen i länets kommunhus är inte den bästa när arbetslöheten ökar och skatteintäkterna minskar.

Hallstahammars kommun behöver spara närmare 20 miljoner kronor de närmaste åren.

– Det blir jättetufft. Vi har bett våra verksamheter att komma in med förslag på olika rationaliseringar och vad vi kan förändra och vad vi kan ta bort, säger Catarina Pettersson (S), kommunalråd i Hallstahammar.

Enligt en enkät som Ekot har gjort upplever nästan samtliga av landets kommuner att de budgetar för 2009 som lades förra hösten är överspelade.

En tredjdedel av de kommuner som har svarat på enkäten kommer att säga upp personal redan i år på grund av lågkonjunkturen.

I Västmanland planerar kommunledningarna i Sala, Köping, Hallstahammar, Arboga och Skinnskatteberg att minska sina kostnader under året.

Men några skattehöjningar är det ännu inte tal om. Olle Ytterberg (S), kommunalråd i Arboga, är bekymrad:

– Det finns inga marginaler att ta av. Ska vi kortsiktigt behålla vårt goda ekonomiska resultat får vi förstöra kommunal verksamhet.

Hur känns det att vara kommunalråd i dagsläget?

– Det känns för jävligt på ren svenska, säger Olle Ytterberg.

Staffan Andersson
staffan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista