Västerås

Servicehus har brister i sin vård

Socialstyrelsen konstaterar nyligen i ett beslut att det finns brister i vården på ett servicehus i Västerås.  Bakgrunden är att en äldre kvinna avled av en hjärnblödning efter att hon fallit i trapphuset.

Det var i maj förra året som kvinnan ramlade ner för en trappa och slog i huvudet. Hon avled en vecka senare.

Den dag hon ramlade hade personalen uppfattat henne som förvirrad och man hade börjat en demensutredning tidigare.

Kvinnan hade också lämnat sin lägenhet flera gånger tidigare i ett förvirrat tillstånd och en gång hade hon förirrat sig ner i källaren. Och det var inte första gången hon ramlade: det hade hänt flera gånger sedan hon flyttat in på servicehuset.

Socialstyrelsen konstaterar nu brister i verksamheten: Dels att man inte gjort någon fallriskbedömning trots att kvinnan ramlat vid flera tillfällen. Dels att det inte gjorts någon vårdplanering eller vårdplan för patienten.

Socialstyrelsen begär nu att servicehuset i Västerås senast den 4 maj lämnar in en redovisning av hur boendet i fortsättningen kommer att genomföra riskbedömningar och vårdplaneringar.

Elisabeth Adolfsson
elisabeth.adolfsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista