Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget skuldsätter barn

Landstinget Västmanland är ett av 13 landsting i landet som skuldsätter barn. Något som kan ställa till med problem i vuxenlivet. Och den vanligaste förklaringen till att barnen skuldsätts är att landstingen följer den gällande lagstiftningen.

Och hur landstingen i landet väljer att tolka lagen kring att skuldsätta barn varierar. De landsting som alltså skuldskriver barn, däribland Västmanland, har valt att ange barnen som gäldenärer för vårdavgifterna, och därmed är det barnen som blir skyldiga landstinget pengar.

Men sju av landets 21 landsting har valt att tolka lagen annorlunda och där skrivs istället vårdnadshavaren som gäldenär, vilket gör att barnen aldrig skuldskrivs.

De skulder det handlar om, eftersom sjukvården är gratis för barn under 18 år, är läkartider som bokats men som man av någon anledning inte infunnit sig till.

Totalt handlar det i länet om skulder på 800 000 kronor, och Birgitta Andersson säger att förändringar nu är på gång för att undvika att barn skuldsätts.

- Vi vet att en utreding nu pågår och man har också begärt om en lagändring där det är vårdnadshavaren som ska skuldsättas. Därför kommer vi inte att gå in och göra någon justering av de här skulderna idag eftersom vi vet att en lagändring är på gång och att den följer hur vi vill att det ska vara, säger Birgitta Andersson (C) landstingsråd i Västmanland.

Och när är den lagändringen på gång?

- Jag tror inte att den kommer att dröja så länge, men det kan jag inte svara på nu. Jag tror att det i så fall hellre handlar om månader än något år, säger Birgitta Andersson centerpartistiskt landstingsråd i Västmanland till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".